Projekt i trädgården

Här kan det bli bra med lite bilder från själva skapandet. Jag skulle tro att de inte hamnar riktigt i tidsordning, men vad gör väl det!  

Ska berätta lite runt den här bilden. Det började med att det alltid var en fläck på gräsmattan som torkade ut. Jag, som är den som för det mesta gräver, tänkte att jag tar väl bort den stenen då! Det är den stenen som syns i högra nederkanten. Den var liksom inte bara att ta bort. Jaha, så var det till att tänka om. Ok, en liten damm då, så kan man sitta på den stora stenen alldeles intill. Sagt och gjort, bara att dra igång, fast....Det var inte bara en sten där inte. Mycket spett och hävstänger senare fick vi dit en gammal glasfibercistern. Låter väldigt oromantiskt,eller hur? Men det blev inte så tokigt!

Vi har ju en större damm också. Den första gjordes-92 ungefär och det var dags för några år sen att göra om den. Det är en av de få gångerna vi tagit hjälp av maskin. Avlabröderna är duktiga på att jobba i trädgård, vana att arbeta för anläggarna i trakten .

Här grävs det för fullt. I botten av gropen sa det klong! Berg eller sten, berg eller sten... Spänningen var olidlig. Det var en sten! Yes! sa vi och hoppade jämfota, dels över att vi kunde gräva vidare men även över att vi fick ännu en snygg sten. Den lades på plats av maskinen.

Och så var det bara att fundera vidare och jobba vidare. Vi hade gjort några stenfynd vid ett vägbygge och hade ideer för dessa bjässar. Det tog en hel dag att få dom till andra sidan dammen vilket vi var tvungna till för att kunna bygga vidare.

Man och kvinnokraft!             

Och så var det dags att forma botten, i med skyddduk och gummiduk och alla attiraljer.
                                                                    

Ser ni våra plattstenar liggande i bakkant. När skopan stötte i den bergklacken hoppade vi också jämfota!

  Här fylls det på vatten.                                                                    Tur man har egen brunn!

Och så här blev det med bäckens fall som rinner ner från skogskanten.

 

 

 

 

 

 

 

När vi ändå hade maskin på plats passade vi på att få bort en rabatt vars rygg var satt med stora betongblock. Det var ett arr. vi gjorde samtidigt som den första dammen och det kändes aldrig bra.Det såg ut så här.                      

Jag ville göra någonting annat, något som klarade sig lite själv. Det blev en slänt! 

Det som är viktigt i ett bygge med stenar är att de kommer ner i jorden, helst så ska 50% av stenen vara under jord. Då får man ett naturligare utseende.

Hmmm, ser ut som något släpat hem mera sten...Det börjar bli dags för påfyllning av lite torv och barkmull till den befintliga jorden. Använd aldrig ren säckjord!! Blanda alltid med befintlig matjord. Torv till sandjord och barkmull till lerjord.

Och så här såg det ut våren efter anläggningen. Och nu ser det helt annorlunda ut igen! Tur att det finns bilder för när man går mitt i alltihopa märker man inte förändringen.

 

Under sommaren 2011  fick vi tag i en massa granit på en auktion, stenen blev det bra pris på och frakten hyfsat så nu har vi material att leka med.

 

 

Det blev lite skillnad!

Tilläggas kan att mina revben värkte i tre veckor efter detta.

 

 

Här håller jag på att bygga en av våra naturstensgångar, det tar tid och kraft!

2012 07 15

När vi gjorde ett lite stenparti våren 1992 så gjordes delar av kanten med torvblock. Dessa har nu gjort sitt och det var dags att hämta mer sten.

2013 05 20

Och så här blev det.

 

I början av 2000 talet planterades en liten Thuja. Den hade så vackert växtsätt så vi föll pladask. Dock så hade den nu 2017 nått en storlek som tog för mycket plats helt enkelt och med namnet Thuja occidentalis' Giganteoides' skulle man kanske tänkt över växtvalet lite till.

 Så här stor var den när det vart dags för motorsågen att jobba!

Och så här såg det ut efteråt. Tomt! Nu gällde det bara att få bort roten också!